istanbul lesbian lifestyle

17 Haziran 2008 Salı

Lezbiyen Kültürdeki Popüler Terimler

Femme: Feminen görünen ve butch'lara ilgi duyan kadınlardır. 1950'li yılların Batı dünyasında egemen olan heteroseksist düşüncenin lezbiyen çiftlerden birisinin erkeksi birisinin de kadınsı özellikler taşımasını zorunlu görmesi nedeniyle ortaya çıkmış ve bugün bazı kesimlerin gereksiz bulup reddettiği bir tanımdır.

Lipstick: Adından da anlaşılabileceği gibi feminen görünüşlü olan ve kendileri gibi feminen kadınlara ilgi duyan lezbiyenlerdir. Bazılarına göre görünüşüne özen gösteren ve kadınsı görünen (femme) tüm lezbiyenler lipstick'tir, feminenlere ilgi duymaları şart değildir. Bana göre kendisini lipstick olarak tanımlayan son derece feminen bir kişi zaten feminenliği çekici bulur, bu nedenle bu konuda ilk tanıma katılıyorum.

Chapstick: Ne butch ne de femme tanımına uyan, butch'a daha yakın durmakla birlikte ikisinin arasındaki grup. Pek makyaj yapmaz, rahat şeyler giyerler genelde. Ellen DeGeneres sayesinde moda olan bir kelimedir. Soft butch ya da androjen de denir bazen.

Dieseldyke: Ölümüne erkeksi olan tiplerdir, kamyoncu stereotipinin tüm klişe özelliklerini barındırırlar.

Stone butch: En erkeksi gruptur. Görünüş ve davranışlarıyla erkek gibidirler. Özellikle cinsel olarak kendilerine dokundurmazlar, genelde vücutlarından rahatsız olurlar.

Butch: Yine femme gibi 1950'lerden gelen bir terimdir. Maskülen görünüşlü lezbiyenler için kullanılır, davranışların da maskülen olması gerekli değildir. Genelde butch-butch ilişkiler pek görülmez, butch-femme daha yaygındır.

High Femme: Ruj, etek, topuklu ayakkabılar ve benzeri kadınsı şeyler olmadan sokağa çıkmayan, son derece feminen lezbiyenlerdir. Lipstick'lerden farkları, lipstick'lerin sadece kendileri gibi feminen olanlara ilgi duymasıdır.

Baby dyke: Yaşı küçük olanlar ya da lezbiyen olduğunu yeni keşfedenler için kullanılır.

Gold star: Hiç erkeklerle birlikte olmamış lezbiyenlere denir.

Lesbian Bed Death: Pepper Schwartz tarafından ortaya atılan, uzun süreli lezbiyen ilişkilerde zamanla tutkunun azalması anlamına gelen terim.

Bifobi: Açgözlü ve kararsız oldukları inanışı gibi nedenlerle biseksüellere karşı ayrımcılık.

Coming out: Cinsel tercihini gönüllü olarak açıklamak, yani out olmak.

U-haul: Yeni bir ilişkiye başlayan lezbiyenlerin tanıştıktan çok kısa süre sonra (birkaç gün içinde) aynı eve taşınmaları.

Gaydar: İnsanların gay ya da straight olduklarını anlayabilme yeteneği.

Evet şimdilik aklıma gelenler bu kadar :)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba ,
Daha öncesini bilemem ama ben Türkiye 'de yaşayan lezbiyenlerin kendilerini hangi terime daha uygun bulduğu ile ilgili bir anket yapmanızı rica ediyorum.Bu konu ile ilgili tecrübeli arkadaşların fikirlerini de öğrenebilirsem sevinirim.
Eda